Oogst uit de moestuin

Eten uit eigen tuin. Hoe begint u daar mee?

Eten uit eigen tuin.

Hoe begint u daar mee in een bestaande tuin?

Eten uit eigen tuin zit nog steeds in de lift.
Onze nationale grootgrutter voorziet ons massaal van moestuintjes.
En meer mensen raken enthousiast over het zelf kweken van groenten en fruit.
Maar als u nu echt serieus van start wil met verbouwen van eigen voedsel.
Hoe moet dat dan?

Hoe begin je met groente en fruit kweken in een bestaande tuin?

Moestuin met verhoogde bedden

Moestuin met verhoogde bedden

Begin klein.

Dat is in allerlei gevallen een goed advies, zo ook voor het beginnen van een moestuin.
Een moestuin is écht leuk, groente en fruit is écht lekkerder uit eigen tuin en het is een heerlijk om in de moestuin te werken.

Maar.

Het is ook echt het meest bewerkelijke deel in een tuin.
En dat is niet erg, maar bij deze heb ik u gewaarschuwd.
Vanaf het zaaien tot het oogsten hebben de plantjes uw zorg nodig.
Watergeven en onkruid wieden zijn zich eindeloos herhalende klusjes.
Als u dat niet erg vindt en u heeft de tijd ervoor, is er geen probleem.
Wilt u met uw gezin het hele jaar door kunnen eten van eigen oogst dan is er al snel 200m2 nodig aan grond.
Dat is veel!
En dus vaak niet haalbaar in een doorsnee tuin.
Maar het gaat u er wellicht niet om geheel zelfvoorzienend te zijn.
Het gaat om knapperige sla, geurige basilicum en een sappig kerstomaatje. Toch?
En daarvoor heeft u helemaal niet zo’n groot stuk moestuin nodig.
Het kan allemaal gekweekt worden, al heeft u maar een paar vierkante meter.

Wat is de beste plek?

Een moestuin heeft een plek in de zon nodig.
Er zijn wel een paar groenten die met minder zon toe kunnen.
Bijvoorbeeld spinazie, slasoorten en rucola, sjalotten.
Maar voor het overgrote deel van de groenten en fruit is er voldoende zon nodig.

Welke vorm?

Verhoogde bedden zijn ontzettend handig voor de moestuin.
Hierbij kan de grond worden aangevuld met goede grond wat de bewerkbaarheid zal verbeteren.
Doordat de bedden verhoogd zijn, warmt de grond in het voorjaar iets sneller op.
U zult dus iets eerder kunnen zaaien dan in de vollegrond.
Daarbij zijn verhoogde bedden als ze niet breder zijn dan 1.20 meter goed te onderhouden.
Gebruik voor de paadjes tussen de bedden tegels, grind of houtsnippers.
Maar verhoogde bedden zijn geen must, iedere beschutte plek in de zon voldoet.

Er zijn ook tuineigenaars die de teelt van groente en fruit integreren in de siertuin.
Het gaat dan niet om de grootste opbrengst, de sierwaarde van alle planten in zijn geheel staat voorop.
Dus rode kool naast Zeeuws Knoopje en Zonnehoed.
Dille en boerenkool naast Lampepoetsersgras onder een appelboom.
Het vergt wel wat meer kennis en ervaring, dus misschien niet de beste keus als beginner in moestuinland.
Maar fruit combineren in de siertuin is voor iedereen haalbaar.
Laat een druif of kiwi groeien over een terrasoverkapping.
Plant aardbeien samen met kleine siergrasjes in bakken op het terras.
Plant herfstframbozen in een border met andere stevige groeiers en pluk tot november sappige frambozen.
Leifruit tegen een schutting is ideaal om het hout wat minder aanwezig te laten zijn en je kunt appels plukken!

Wilt u meer weten over het combineren van groente en fruit in de border?
Kijk dan eens op youtube naar Alys Fowler’s Edible Garden.
Deze Britse tuinierster, presentatrice en schrijfster combineert in haar volkstuin en stadstuin alle soorten planten tot een prachtig, eetbaar geheel.

Wat eet u graag?

Kilo’s boontjes in juli, maar eigenlijk eet u liever worteltjes?
Maak van te voren een lijstje met wat u graag eet.
Het heeft geen zin om te denken dat u groente uit eigen tuin wel zult lusten als u het nu ook niet eet.
Kweek wat u lust.
En zoek naar soorten die niet standaard in de supermarkt liggen.
Dat is het leuke van moestuinieren, voor de fijnproever is het een walhalla aan soorten, smaken, kleuren.
Kies bijvoorbeeld voor gele courgette, kleine snackkomkommers die goed buiten groeien of van de lekkere Salad Blue aardappeltjes.
Die blijven paarsblauw na het koken. En lekker dat ze zijn!

moestuin sk tuinatelier

Avond in mijn moestuin

Geniet van het proces.
Van het zaaien, het ontkiemen, het groeien totdat het op uw bord ligt.
Altijd een succes met deze tips?
Welnee. Natuurlijk mislukt er wel eens wat.
Maar hopelijk blijft uw moestuinhart sneller kloppen voor uw eigen geteeld oogst.

Weet u niet hoe u in uw eigen tuin een moestuin zou kunnen beginnen?

Bel of mail me dan voor meer informatie. Wellicht kan ik u op weg helpen.

Of kijk eerst nog even op mijn inspiratiebord ‘Eetbare tuin’ op Pinterest.