Kosten tuinontwerp

Voor het maken van een goed tuinontwerp is inlevingsvermogen, creativiteit, goede luistercapaciteiten en natuurlijk een vakkundig oog voor inrichting nodig. Met daarbij een goed stijlgevoel voor het combineren van verschillende materialen en het samenstellen van de juiste beplanting volgens een bepaalde sfeer en uitstraling.

Het is maatwerk afgestemd op uw specifieke wensen en uw tuin. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. De kosten voor het tuinontwerp zijn uiteindelijk slecht een fractie van de uitvoerings- en onderhoudskosten. 20 jaar ervaring in het maken van tuinontwerpen heeft mij geleerd dat een tuinontwerp zich dubbel en dwars terug verdient. Zo heb ik helaas in al die jaren ook veel negatieve voorbeelden gezien waar te makkelijk werd gedacht over de inrichting van de tuin en alle details die erbij komen kijken. Met teleurstellingen als gevolg.

Een goed tuinontwerp zal u behoeden voor onnodige kosten in de toekomst. Wat is dat u waard?

Hieronder licht ik het stappenplan voor uw tuinontwerp toe:


Kennismakingsgesprek

Tijdens mijn 1e bezoek leren we elkaar wat beter kennen. U vertelt mij uw wensen, uw ergernissen, hoe u de tuin gebruikt en nog veel meer. En we bekijken de tuin natuurlijk. Voor dit alles nemen we ruim de tijd, het is de basis voor het latere tuinontwerp.

Hierna ontvangt u binnen een week een nauwkeurig omschreven offerte zodat u en ik volledig duidelijk hebben wat u van uw toekomstige tuin verwacht.

Inventarisatie

Als de klik en het vertrouwen er is en ik uw opdracht heb mogen ontvangen, ga ik aan de slag met uw tuin.

Bij een 2e bezoek worden het perceel en alle gebouwen ingemeten, evt. aan de hand van door u aangeleverde tekeningen, zoals Kadasterkaart, bouwtekening, eigen inmeting.

Ik bekijk de ligging van de tuin en de directe omgeving. Ik maak veel foto’s en kijk nog eens goed rond om de plek goed op me in te laten werken qua sfeer, de omgeving, zon en schaduw, wind, inkijk.

Schetsontwerp

Alle meetgegevens verwerk ik in een ondergrond voor het ontwerp. Nu begint het echte werk; het schetsen. Ik maak een aansprekend schetsontwerp waarin u uw wensen goed verbeeld ziet. Dit schetsen doe ik niet gehaast, het is goed om het tussentijds even te laten rusten en op een later moment er verder aan te werken.

Het schetsontwerp is een inrichtingsvoorstel met advies over de te gebruiken materialen.

We ontmoeten elkaar weer bij u thuis en bespreken het schetsontwerp.

Definitief tuinontwerp

Als het schetsontwerp akkoord is, werk ik het definitief tuinontwerp uit. Hierin worden alle te gebruiken materialen benoemd en de beplanting globaal benoemd; boom of meerstammige boom, eenvoudige lage heesters, bodembedekkers, bloemrijke borders met siergrassen etc. Met dit definitief tuinontwerp kunt u al een offerteaanvraag starten bij een hovenier.

Beplantingsplan

De te kiezen beplanting heeft ontzettend veel invloed op het uiteindelijke eindresultaat van uw tuin. Met een verkeerd gekozen beplanting heeft u jarenlang ergernis. Terwijl u met de juiste planten op de juiste plaats jarenlang tuinplezier zult ervaren. Maar veel factoren maken het lastig om tot een mooie beplanting te komen. Het vereist kennis en kunde om juist die planten te kiezen die goed in uw tuin zullen groeien en die u ook nog eens mooi vindt.

Bij het maken van een beplantingsplan houd ik rekening met de volgende factoren:

  • de wensen van de opdrachtgever qua kleur, favoriete planten, sfeer en onderhoud.

  • de groeiplaatsomstandigheden; zon/schaduw, (zee)wind, klei of zandgrond.

  • passend in omgeving.

  • sterke planten die afzonderlijk een bepaalde functie of sierwaarde hebben en die samen er voor zorgen dat een tuin het hele jaar aantrekkelijk is.

Met deze factoren in mijn achterhoofd put ik uit mijn plantenkennis en laat alles samen komen in een op maat gemaakt beplantingsplan voor uw tuin. Het beplantingsplan is een tekening waarin de plaats van alle bomen, heesters en vaste planten exact is aangegeven. In een bijgaande lijst zijn de namen (Nederlands en Latijns), aantallen, maataanduiding, beschrijving en beknopte tips voor het onderhoud opgenomen.

Er is ook de mogelijkheid om een beplantingsplan te maken van een bestaande tuin. Vaak werk ik dan op regie met een raming vooraf.

In mijn tuin van 2600m2 groeien honderden plantensoorten; diverse bomen, heesters, vaste planten, kruiden en groente en fruit. Door de grootte van de tuin heb ik de mogelijkheid om veel planten te planten en te testen op gezonde groei, lange sierwaarde,  stevigheid en onderhoud. Slechts die planten die door mijn strenge selectie heenkomen gebruik in een beplantingsplan.

U kunt via mij ook alle planten van de plantlijst bestellen en op locatie laten bezorgen.

Begeleiding bij de uitvoering

U bent vanzelfsprekend vrij in uw keuze voor een hovenier voor de uitvoering van het tuinontwerp. Wel kan ik u diverse goede hoveniers aanbevelen waar ik in het verleden al eerder met tevredenheid mee heb samengewerkt.

Legt u zelf uw tuin aan, dan kunt u via mij alle planten bestellen. Ook kunt u mijn hulp inschakelen om de beplanting uit te zetten in de borders en evt. in te planten.

Wat kost een tuinontwerp en beplantingsplan?


De onderstaande prijsindicatie is gebaseerd op de grootte van het in te richten tuinoppervlak. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van uw specifieke wensen, de (on)mogelijkheden van het perceel, de complexiteit van het tuinontwerp en uw woonplaats.

Na het kennismakingsgesprek ontvangt u van mij een offerte op maat.

Aan het kennismakingsgesprek zijn geen kosten verbonden.

oppervlakte tuin prijs tuinontwerp incl. btw
tot 100 m2 in overleg
100 – 200 m2 € 890
200 – 400 m2 € 1100
400 – 800 m2 € 1320
800 – 1000 m2 € 1560
meer dan 1000 m2 op aanvraag

Voor de uitwerking van het beplantingsplan kunt u rekening houden met 40-70% van de kosten van tuinontwerp.

Tuinen tot 100m2 zijn in overleg omdat hieronder veel diverse tuinen kunnen vallen; een voortuin ( minder intensief) of een stadstuin ( heel intensief). Daarom dit in overleg/op aanvraag.

Het is ook mogelijk om alleen een schetsontwerp af te nemen en evt. daarbij een beplantingsplan. Rekent u dan op ca. 50% van de kosten van het tuinontwerp voor het maken van een schetsontwerp.

Alle tekeningen en plantlijsten ontvangt u digitaal (PDF en Excel) en op grootformaat-papier en zijn in kleur.

Overige diensten:


  • Uitwerking van extra tekeningen bijv. maattekeningen.

  • 3D aanzichten en animaties

  • Begeleiding tijdens de aanleg van de tuin.

  • Advies ter plekke ( ca. 1,5 uur € 150,- excl. reiskosten)

Uurtarief 60 euro incl. btw / reiskosten à € 0,54 euro per kilometer incl.btw / kosten Westerscheldetunnel

Verder ben ik altijd bereikbaar voor alle vragen aangaande uw toekomstige tuin. Niet alleen tijdens de looptijd van het project, daarna kunt u altijd gebruik maken van mijn levenslange ‘WhatsApp-service’ voor al uw latere tuinvragen. Uw tevredenheid is voor mij van groot belang, ook in de toekomst help ik u graag.

Toe aan een nieuwe tuin? Wilt u nog iets van me weten? Of graag een afspraak voor een kennismakingsgesprek? Bel 06-22473071 of mail sandra@sktuinatelier.nl