SK tuinatelier tuinontwerp

Voorjaarskriebels

Iedereen houdt van het voorjaar. Wie geniet er niet van de zon met haar verwarmende stralen, lammetjes in de wei en bloesem aan de bomen.
Het voorjaar is ook dè tijd voor enthousiaste tuiniers; want we mogen weer! Lekker bezig zijn in de tuin, handen in de grond, met planten in de weer.
En al bent u niet zo’n enthousiast tuinier, u zult ook vast genieten van heerlijke lentedagen in eigen tuin.

Het voorjaar is ook traditioneel de periode dat de tuin een opknapbeurt krijgt. Dat kan ook heel goed, alleen bomen en struiken kunnen nu niet meer verplant worden.
Dat kan pas weer in het najaar als het blad gevallen is. Maar planten die u koopt in pot, die kunnen nu heel goed geplant worden.
Zorg voor een voldoende groot plantgat en geef alle planten een flinke slok water na het planten. Zo gaan ze goed van start en zullen ze mooi uitgroeien.

Alle planten in uw tuin die in de winter bovengronds afsterven -en nu dus weer groen uitlopen- kunnen nog wel een ander plekje krijgen.
En dan vooral de planten die pas later in het seizoen gaan bloeien. Laat de voorjaarsbloeiers maar lekker staan en geniet van hun bloei.
Deze groep planten kunt u beter in september verplaatsen. U kunt dus zomerbloeiende vaste planten nu verplanten en de pollen die u opgraaft kunnen ook gesplitst worden.
Zo maak je van één plant twee of meer nieuwe planten. Zo vult u dus snel lege plekken in uw tuin. Of maak iemand anders er blij mee.

Nog even terug naar het splitsen van vaste planten, hoe doe ik dat precies? Ik graaf de plant uit die ik wil splitsen. Soms kan ik  met mijn handen de pol scheuren. Anders gebruik ik een mes of zet mijn spade erin. Afhankelijk van de grootte van de pol hou ik 2 of meer planten over. Het midden van de pol is het oudst en dat gebruik niet. De andere stukken plant ik terug en geef ik goed water. Wie zei dat tuinieren ingewikkeld was?

Wat soms wel een beetje ingewikkeld kan zijn is de snoeitijd van planten. Ik noem hieronder even kort waar u rekening mee moet houden:

Voorjaarsbloeiende struiken kunt u na de bloei snoeien. Haal dan een paar oudste takken weg tot op de grond.
Sering, Boerenjasmijn en Forsythia zijn een paar voorbeelden.

Zomerbloeiende struiken die snoeit u nu, als dat nog niet gebeurd is.
De vlinderstruik bijvoorbeeld. Die wordt terug geknipt tot ca. 30 cm boven de grond.

Niet alle struiken moeten gesnoeid worden, de Magnolia bijvoorbeeld is het mooist als er niet in geknipt wordt.

Ik wens u fijne lentedagen in uw tuin!