Home / Over Sandra / Werkwijze

Werkwijze

Sandra Korstanje tuinontwerper Zeeland

Maatwerk afgestemd op jouw wensen

Bij een kennismakingsgesprek loop ik graag eerst met jou door de tuin. Vertel me wat er speelt, waar je mee zit.

En ik vertel jou wat mij opvalt, de positieve en de negatieve zaken. Welke dingen in de tuin niet werken, gewoon niet zo fijn voelen. En ik zal ook uitleggen hoe dat dan komt.

Zodat we er iets aan kunnen doen.

Voor het maken van een goed tuinontwerp is inlevingsvermogen, creativiteit, goede luistercapaciteiten en natuurlijk een vakkundig oog voor indeling nodig. Met daarbij een goed stijlgevoel voor het combineren van verschillende materialen en het samenstellen van de juiste beplanting volgens een bepaalde sfeer en uitstraling.

Het is maatwerk afgestemd op jouw specifieke wensen en jouw tuin. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Jarenlange ervaring in het maken van tuinontwerpen heeft mij geleerd dat een tuinontwerp zich dubbel en dwars terug verdient. Zo heb ik helaas in al die jaren ook veel negatieve voorbeelden gezien waar te makkelijk werd gedacht over de inrichting van de tuin en alle details die erbij komen kijken. Met teleurstellingen als gevolg. Een goed tuinontwerp behoedt je voor onnodige kosten in de toekomst.

Een goed tuinontwerp behoedt je voor onnodige kosten in de toekomst. Jarenlange ervaring in het maken van tuinontwerpen heeft mij geleerd dat een tuinontwerp zich dubbel en dwars terug verdient.

fullsizeoutput_27de

Wat kost een tuinontwerp?

De uiteindelijke prijs is afhankelijk van jouw specifieke wensen, de (on)mogelijkheden van het perceel, de complexiteit van het tuinontwerp en meer van dat soort zaken. Na een kennismakingsgesprek maak ik een offerte op maat. Aan het kennismakingsgesprek zijn geen kosten verbonden. Graag bel ik van te voren even met je voor de 1e info over jezelf en de tuin. Om je een idee te geven waar je aan moet denken qua kosten kun je rekenen op ca. 1000-2500 euro voor kleine tot middelgrote tuinen.

Wat kost tuinaanleg?

Net als bij een tuinontwerp hebben verschillende factoren invloed op de kosten van de tuinaanleg. Met een gemiddelde aanlegprijs van 125,-per m2 kom je aardig in de richting. Die prijs wordt hoger bij het toevoegen van een terrasoverkapping, vijver, luxe verhogingen en keermuren, trappen en treden, hoogwaardige erfafscheiding e.d. En lager bij het gebruik van eenvoudige bestrating, haag als erfafscheiding, veel gras. Bovenstaande prijs geldt bij een kleine tuin tot 100-150m2. Is de afmeting van de tuin groter, dan zal de m2 prijs dalen. Bij een tuin groter dan 1500m2 kun je dan denken aan 30-40,- per m2.

Lees hieronder meer over het stappenplan op weg naar je nieuwe tuin.

Mijn stappenplan voor een tuinontwerp

1. Kennismakingsgesprek

Tijdens mijn 1e bezoek leren we elkaar wat beter kennen. Je vertelt mij je wensen, je ergernissen, hoe je de tuin gebruikt en nog veel meer. En we bekijken de tuin natuurlijk. Voor dit alles nemen we ruim de tijd, het is de basis voor het latere tuinontwerp.

Hierna ontvang je binnen een week een nauwkeurig omschreven offerte zodat we beiden volledig duidelijk hebben waar de toekomstige tuin aan moet voldoen.

2. Inventarisatie

Als de klik en het vertrouwen er is en ik je opdracht heb mogen ontvangen, ga ik aan de slag. Bij een 2e bezoek worden het perceel en alle gebouwen ingemeten, evt. aan de hand van door aangeleverde tekeningen; digitale bouwtekening, eigen inmeting. Ik bekijk de ligging van de tuin en de directe omgeving. Ik maak veel foto’s en kijk nog eens goed rond om de plek goed op me in te laten werken qua sfeer, de omgeving, zon en schaduw, wind, inkijk.

3. Schetsontwerp

Alle meetgegevens verwerk ik in een ondergrond voor het ontwerp. Nu begint het echte werk; het schetsen. Ik maak een aansprekend schetsontwerp waarin jij je wensen goed verbeeld ziet. Dit schetsen doe ik niet gehaast, het is goed om het tussentijds even te laten rusten en op een later moment er verder aan te werken.

Het schetsontwerp is een inrichtingsvoorstel met advies over de te gebruiken materialen.

We ontmoeten elkaar weer bij jou thuis en bespreken het schetsontwerp.

4. Definitief tuinontwerp

Als het schetsontwerp akkoord is, werk ik het definitief tuinontwerp uit. Hierin worden alle te gebruiken materialen benoemd en de beplanting globaal benoemd; boom of meerstammige boom, eenvoudige lage heesters, bodembedekkers, bloemrijke borders met siergrassen etc. Met dit definitief tuinontwerp kan er een offerteaanvraag gestart worden bij een hovenier.

5. Beplantingsplan

De beplanting heeft ontzettend veel invloed op het uiteindelijke eindresultaat van je tuin. Met een verkeerd gekozen beplanting heb je gegarandeerd jarenlang ergernis. Terwijl je met de juiste planten op de juiste plaats jarenlang tuinplezier zult ervaren. Maar veel factoren maken het lastig om tot een mooie beplanting te komen. Het vereist kennis en kunde om juist die planten te kiezen die goed in jouw tuin zullen groeien en die je ook nog eens mooi vindt.

Met deze factoren in mijn achterhoofd put ik uit mijn plantenkennis en laat alles samen komen in een op maat gemaakt beplantingsplan voor uw tuin. Het beplantingsplan is een tekening waarin de plaats van alle bomen, heesters en vaste planten exact is aangegeven. In een bijgaande lijst zijn de namen (Nederlands en Latijns), aantallen, maataanduiding, beschrijving en beknopte tips voor het onderhoud opgenomen.

Je kunt via mij ook alle planten van de plantlijst bestellen en op locatie laten bezorgen.

6. Begeleiding bij de uitvoering

Graag ben ik ook bij de uitvoering van de tuin betrokken, dit komt het uiteindelijke resultaat ten goede. We doen dit in overleg en dat kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanvragen/beoordelen van offertes bij hoveniers. Ook het contact houden met de uitvoerende partij en het uitzetten van de beplanting in de borders zijn mogelijk. Je bent vanzelfsprekend vrij in de keuze voor een hovenier voor de uitvoering van het tuinontwerp. Wel kan ik diverse goede hoveniers aanbevelen waar ik in het verleden al eerder met tevredenheid mee heb samengewerkt.

Voer je zelf de aanleg uit? Dan kun je via mij alle planten bestellen. Ook kun je mijn hulp inschakelen om de beplanting uit te zetten in de borders en evt. samen in te planten.

7. Nazorg

Een jaar na aanleg kom ik graag nog eens langs om de ontwikkeling van de tuin te zien.

Visie

Een tuin is een verlengstuk van de mens die er in leeft

In een tuin gaat het om de juiste verhouding en balans. Beschutting of juist openheid. Vol tegenover leegte. Zwaar tegenover licht. Al deze zaken vormen de basis voor een goed tuinontwerp.

Over Sandra

Creatief tuinontwerper sinds 1998

Laat het draaien om uw tuin. Groenkenner. Luisteraar. Ziet de details. En de grote lijn. Of rode draad. Brengt structuur in uw tuinwensen.

Neem contact op

Wil je weten hoe ik je kan helpen bij het realiseren van je droomtuin? Neem dan contact op middels het contactformulier, of bel +31(0)6 22 47 30 71.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.